spot_img

Alles over wat je met epoxy kunt doen

Of je nu een gevorderde klusser bent of pas net bent begonnen, veel mensen vinden het leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken. Soms gaat het om een grote verbouwing waar een hele hoop bij komt kijken. Andere projecten zijn wat kleinschaliger, bijvoorbeeld omdat het mensen hun hobby is om lekker te rommelen of knutselen. 

Een product dat ik hier onlangs voor tegen ben gekomen is epoxy. Epoxy bestaat uit twee verschillende bestandsdelen, namelijk epoxyhars en -harder. Deze twee componenten samen zorgen voor een uitgeharde, transparante laag epoxy. Dit is uitermate geschikt voor verschillende soorten projecten. Lees verder en ontdek een aantal voordelen van epoxy.

Wat kun je allemaal met epoxy? 

Of je het nu groot aan wil pakken of klein, epoxy is voor veel verschillende toepassingen geschikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jachtbouw en – reparatie ervan. Zo is epoxy goed geschikt voor het repareren van scheuren in bijvoorbeeld polyester. Pak je het wat kleiner aan, dan kun je denken aan het plamuren, lijmen, gieten van dunnen laagjes en coaten van bijvoorbeeld kunst of voor bij de modelbouw. Het werken met epoxy bij kunstprojecten wordt ook wel resin art genoemd. Voor de resin art techniek zijn veel verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar. Denk hierbij aan mallen, siliconen matjes en andere voorwerpen zoals kwastjes en rollers. Je kunt hiermee hele gave kleuren mengen en mooie lagen epoxyhars aanbrengen op verschillende soorten voorwerpen. 

De voordelen van epoxy op een rij 

Epoxy is ten eerste breed inzetbaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of dit product is ervoor geschikt. Het is makkelijk om te gebruiken en toe te passen in verschillende situaties. Zo heb ik een kennis die een epoxy gietvloer aan heeft laten leggen in zijn garage. Dit is bestand tegen olie en andere chemicaliën waardoor dit ook veel wordt toegepast in fabriekshallen of in keukens. Epoxy blijft op lange termijn mooi helder, transparant en is slijtvast. Dit zorgt ervoor dat je jaren kunt genieten van een dergelijke aankoop. 

Lees je goed in 

Als we dan toch een nadeel van epoxy zouden benoemen, dan richt zich dat vooral op het enorme aanbod van verschillende soorten epoxy en aanverwante producten. Gelukkig is er online van alles te vinden over de verschillende producten, toepassingen en gebruikswijze ervan. Zo lees je online alles over de juiste verhoudingen om epoxy te mengen en kun je berekeningen maken om je hiermee op weg te helpen. Zolang je je goed inleest weten wij zeker dat ook jij aan de slag kunt met deze mooie techniek! 

spot_img

Uitgelicht

Gerelateerde berichten