spot_img

Wat is palmolie?

Veel mensen weten niet precies wat palmolie is terwijl ze er eigenlijk dagelijks mee in aanraking komen. Dat heeft ermee te maken dat zeer veel producten palmolie bevatten. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de koekjes en schoonmaakmiddelen die je bij een supermarkt aanschaft, maar ook aan de cosmetische producten die je dagelijks gebruikt. Het zijn zoveel producten, dat er geschat word dat circa 40 procent van de producten in de winkel palmolie bevatten, maar wat is palmolie eigenlijk? Je vind het antwoord in dit artikel. 

 

Palmolie is een vettige olie

Dat palmolie een olie is, dat kan iedereen wel begrijpen. Palmolie is een van de meest vette soorten oliën ter wereld. Het is niet alleen zeer vettig, maar ook is het onwijs goedkoop. Hierdoor is het voor producenten van producten dus erg aantrekkelijk om palmolie te gebruiken. Ze kunnen door palmolie te gebruiken de prijzen van hun producten laag houden en dus goedkoper aanbieden. Palmolie wordt geproduceerd van de pitten van de palmolie boom en daar is de laatste jaren veel gedoe over. Je kunt daar meer over te weten komen in dit artikel.

 

Wat is er mis met palmolie?

In principe is er met palmolie niets mis, maar wel met de manier van produceren en het kweken. Jaarlijks worden enorme aantallen aan bossen gekapt om plaats te maken voor nieuwe palmolie plantages. Dit is niet alleen zeer schadelijk voor de wereld, maar ook verwoesten de boeren de leefgebieden van tienduizenden verschillende soorten dieren en planten. De Westerse wereld ziet de ernst van deze situatie in en daarom willen Westerse landen alleen sustainable palm oil. Duurzame palmolie wordt namelijk geproduceerd door plantages die niet uitbreiden. Er zijn onafhankelijke instanties die jaarlijks deze plantages meerdere keren bezoeken om de zekerheid van duurzame palmolie te waarborgen.

 

Nederland is de grootste importeur

Wat veel mensen niet weten, is dat Nederland wereldwijd de grootste importeur is van palmolie. Dat heeft er zeker niet alleen mee te maken dat er veel bekende bedrijven fabrieken in Nederland hebben, maar het heeft er ook mee te maken dat wij de beste en grootste haven van Europa hebben. Daarnaast is de rest van onze infrastructuur ook erg goed. Dit is precies dan ook de reden waarom alle andere Europese landen hun palmolie via de Rotterdamse haven importeren. Daarmee is Nederland de grootste importeur van duurzame palmolie die er

spot_img

Uitgelicht

Gerelateerde berichten