spot_img

Een woning verhuren? Waar moet je aan denken?

Overweegt u uw huis kort te verhuren? Bent u bijvoorbeeld tijdelijk op reis en staat uw huis leeg? Daarna wilt u wellicht uw woning of woning voor korte tijd verhuren, maar krijgt u al snel te maken met bepaalde regelgeving. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij u nog kort privé kunt leasen.

Uw woning tijdelijk verhuren

U kunt uw woning verhuren met een tijdelijk contract van maximaal 2 jaar. Dan spreek je vooraf af dat het maximaal 2 jaar duurt en leg je dit goed vast in een contract. U kunt dit alleen doen wanneer. Als verhuurder dient u dit nogmaals te valideren bij het aanmaken voordat het arrangement is afgelopen. Anders bestaat de kans dat de overeenkomst wordt uitgewisseld voor een contract voor onbepaalde tijd. In de tussentijd kun je de overeenkomst niet zomaar opzeggen en moet je gewoon wachten tot de regeling daadwerkelijk is afgelopen, daarna kun je zelf weer naar huis.

Tussentijdse verhuur

Je hebt ook de keuze voor tussentijdse leasing. Woont u hoogstwaarschijnlijk voor een bepaalde periode ergens anders, dan kunt u uw woning kortstondig verhuren via een tussenhuurovereenkomst. Zo rekent u bijvoorbeeld af met de huurder op een bepaald tijdstip en dient hierin ook een ontruimingsbepaling te zijn opgenomen. Daarin staat dat de huurder uw woning moet verlaten als de overeenkomst afloopt. Dan kan de verhuurder de overeenkomst opzeggen tegen het einde van de opgegeven huurduur. Er moet rekening worden gehouden met de duur van de opzegtermijn en de duur daarvan is afhankelijk van de periode dat de bewoner daadwerkelijk in de woning is geweest.

Job Act

Dan heb je nog de leegstandswet. Met ingang van 2016 kunt u uw woning die te koop staat via die wet verhuren. Dit voorkomt dat woningen zeer lang leeg staan ​​en verdubbelt het probleem voor mensen die hun woning nog te koop hebben staan ​​en ook al ergens anders wonen. Meestal worden er hoge eisen gesteld en ook moet uw woning soms een aantal maanden onbewoond zijn en mag u niet meer op dat adres staan ​​ingeschreven. Daarnaast heb je ook een vergunning van de gemeente nodig, die je maximaal vijf jaar krijgt. Verder is de minimale huurduur zes maanden en loopt de overeenkomst af wanneer de vergunning afloopt.

Verhuurmakelaar

U kunt uw woning ook leasen bij een verhuurvertegenwoordiger. Het voordeel hiervan is dat alles voor u geregeld is en u ook zorgeloos uw woning kunt verhuren.

spot_img

Uitgelicht

Gerelateerde berichten